top of page

Imperiu din bani publici. "Primarul deștept" din Teleorman care "a furat, dar a și făcut".


În urma unor investigații marca Global Teleorman, am reușit să punem cap la cap informațiile și am tras niște concluzii care explică jocurile din spatele cortinei.


Am urmărit cu mare atenție activitatea a două firme care obișnuiesc să fie norocoasele câștigătoare ale contractelor din bani publici, de multe milioane de lei, din județul Teleorman.


Cele două firme sunt CRISTITA SRL și

MIRUMAR SRL, ambele având același patron, mai mult sau mai puțin asumat.

Firmele au contracte grele, de milioane de lei. Numai în perioada anului 2022-2024(prezent) cele două firme au avut contracte cu statul de, țineți-vă bine, aproximativ 47.388.000 milioane lei. Iar toate contractele pe care acesta le-a avut vreodată cu statul se ridică la aproximativ 136.300.000 lei.



Cine este "primarul deștept", care învârte milioane de lei în Teleorman?


Cele două firme își au sediul în comuna Dracea, iar "tăticul" acestora este chiar primarul comunei, Cristian Tismănaru.


CRISTITA SRL este administrată de Bârsășteanu Cătălin Eduard, însă firma este deținută prin acționariat în proporție de 100% de Cristian Tismănaru.



Firma este abonată la contracte pe bani mulți de ordinul milioanelor de lei.

La ultimul raport, firma a avut o cifră de afaceri de 52.205.436 lei și un profit de 13.115.038 lei, cu 935% mai mare decât în anul 2021.

CRISTITA SRL se ocupă, în mare parte, cu construcția de săli de sport și cămine culturale, dar și de asfaltări și lucrări de canalizare. Lucrările lasă de dorit, deși par bine făcute din exterior, la interior se dezintegrează stând, fără a servi măcar interesului public.


MIRUMAR SRL este administrată de Marius Cristian Rădulescu, un interpus al primarului, iar majoritatea contractelor au fost obținute pentru modernizarea drumurilor prin pietruire. O metodă de irosire a banilor publici, pentru că drumurile pietruite se macină și astfel este nevoie de întreținerea lor constantă.

Firma a obținut numeroase contracte cu statul, în special de la primăriile Putineiu, Răsmirești și Lița. Acestă firmă a fost deținută de Tismănaru, dar acesta a trecut-o pe numele celui mai sus menționat, tocmai pe a evita eventuale incompatibilități.

Mirumar SRL a rulat contracte cu statul în valoare de 9.757.056 lei.



Cristian Tismănaru a avut parte, de-a lungul timpului, de mai multe scandaluri în care s-a remarcat printr-un cazier pătat cu urme de violență și un proces pierdut în care a fost nevoit să returneze o parte din terenurile agricole dobândite abuziv de la oameni.

Pe lângă numeroasele proprietăți și terenuri pe care le deține și care lasă impresia că obiectivul primarului este să cumpere tot județul pe persoană fizică,

la categoria venituri, primarul a declarat că ar fi încasat, în anul 2022, 4.060.000 lei din dividende, de la firma CRISTITA SRL.



Ce ne-a atras atenția a fost modul în care acesta rulează banii celor două firme, dar și faptul că veniturile declarate sunt lipsite de logică.

Tismănaru a declarat că ar fi încasat, în 2022, 4.060.000 lei din dividende, de la firma CRISTITA SRL, firmă pe care acesta a împrumutat-o, tot în 2022, cu suma de 999.045 lei, conform declarației de avere.



De ce și-ar împrumuta propria firmă, în condițiile în care acesta a încasat bani de la ea? Raspunsul este destul de simplu, impozitul din investiții și pe împrumuturile acordate societăților comerciale este mai mic decât impozitul pe persoană fizică.

Totodată, acesta a încasat 242.000 lei din dividende, în anul 2021.



Practic, Tismănaru a încasat de aproape 17 ori mai mult în anul 2022 față de anul 2021.

Nici măcar în schemele ponzi nu se câștigă atât de bine cum câștigă primarul din dividende.

Tismănaru se folosește de vidul legislativ făcut special pentru a acoperi astfel de formule de îmbogățire, prin faptul că acesta nu este administratorul celor două firme, el este doar "dirijorul" din umbră și plimbă banii dintr-un loc în altul pentru a fenta impozitarea.

Așadar, firmele au capital propriu și Tismănaru își ia bani doar din dividende și arendă, deoarece acesta are pământ în arendă la MIRUMAR SRL.

Cum ar veni, conform legislației putrede din România, el are milioane de lei și nu are, firmele au.


Cum de a ajuns Cristian Tismănaru, un simplu primar de comună, să fie atât de puternic conectat la bani publici?


Cristian Tismănaru este primar PNL, dar acesta este cunoscut în "lumea bună", din spatele cortinei, că este unul dintre sponsorii principali ai PSD.

Pentru el nu contează culoarea politică, important este să iasă banul.

În caz că teleormănenii se întreabă de ce nu reușesc să scape de aceste două partide, PSD și PNL, să se gândească că în spatele cortinei există o grupare de oameni cu milioane de euro, susținuți din ambele părți, care se bucură de contracte pe bani mulți, ca la momentul potrivit să sară cu bani în campania electorală, pentru a cumpăra voturile celor amărâți sau pentru a-i livra ca flotanți primarilor care au nevoie de voturi să-și asigure mandatele.

Avem foarte multe investigații la care lucrăm și ne vom asigura că le finalizăm până la alegerile comasate din luna iunie, pentru ca voi să luați decizii și să votați în cunoștință de cauză.

46 afișări0 comentarii
Post: Blog2_Post
bottom of page