top of page

Anchete penale întârziate, răspunsuri oficiale fără discernământ și un prefect ce riscă dosar penal.


Anomalii în Teleorman: anchete penale întârziate, răspunsuri oficiale fără discernământ și un prefect ce riscă dosar penal.


În județul Teleorman, justiția pare să se fi înecat în Dunăre, că altă explicație nu există pentru aberațiile unor angajați care au atribuții în prinderea și sancționarea celor care devalizează banii publici. Dar ce te faci când instituții precum Curtea de Conturi, Instituția Prefectului Teleorman, sau Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu procurorul de caz, ne iau de proști?

În repetate rânduri, am publicat o serie de articole prin care am dezvăluit încălcări flagrante ale legii la primăria Moșteni. Tot ce lipsește din acea comună este ca primarul să omoare un om sub supravegherea atentă a poliției, iar la final victima să fie condamnată la închisoare și polițistul avansat în funcție.

Primarul comunei Moșteni, Vică Tăbărana, are la activ 15 dosare penale, dintre care 3 sunt la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București și restul sunt în lucru la Teleorman, majoritatea la S.I.C.E. din cadrul IPJ Teleorman. Deși există dovezi și probe indubitabile, în unele dosare penale fiind recunoscute infracțiunile comise de către primar, nimic nu pare să avanseze sau să se concretizeze. Se trage de timp și se simulează lucrul în dosare. Ca să fie clar, aici nu vorbim de super grupări infracționale, bazate pe anchete întinse pe ani de zile, cu oameni sub acoperire, filaje și interceptări, vorbim de un cetățean care a pus pe masa polițiștilor toate dovezile necesare și tot ce lipsea era ca polițiștii, sub îndrumarea procurorului de caz, să ia măsurile legale. Situația este cu atât mai ciudată la Teleorman, deoarece un prim-procurorul de la Videle, Gheorghe Mămăligan, s-a pensionat, procurorul de caz fost mutat la Iași, Barcan Alexandru, iar polițistul de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, care lucra în 4 dosare, a fost mutat la Rutieră. Deci, vă dați seama cât deranj instituțional se face pentru un simplu primar? Probabil că au "mâncat" mai mulți din banii furați de primar, că altfel nu se explică.

De cealaltă parte, instituția care ar trebui să vegheze la modul cum sunt cheltuiți banii publici, Curtea de Conturi, în urma unor sesizări cu dovezi atașate, ne transmite să stăm liniștiți, că au luat la cunoștință și vor verifica aspectele semnalate când vor veni în control, în ianuarie 2024.



Până atunci, primarul devalizează lijiștit bugetul local. Pare că jucăm într-un film prost. E ca și cum suni la poliție și reclami că unul circulă rupt de beat cu mașina, iar Poliția îți spune că momentan nu au acțiune pe alcool, dar au luat la cunoștință despre aspectele sesizate și vor face verificări, când vor avea acțiune în acest sens. Ăștia ori își bat joc de oameni, ori ne transmit că putem să furăm cu toții liniștiți, că ei sunt incompetenți, leneși și nu se întâmplă nimic. Până la urmă, ce ne oprește să ne facem dreptate singuri, cum știm noi, că instituțiile statului în niciun caz n-au de gând să acționeze, doar să funcționeze și să încaseze bani de la cei cinstiți.

Iar ca să fie treaba treabă, ne-am lovit și de inteligența opacă a prefectului din Teleorman, Haralambie Epure.

În urma unor sesizări privind mai multe ilegalități din primăria Moșteni, prefectul ne transmite că a luat la cunoștință despre ilegalitățile din administrația locală și ne îndrumă să ne adresăm organelor competente, invocând un articol fără relevanță față de aspectele semnalate.


Vorba lui Firicel din Las Fierbinți, "Bă, ești prost?". Păi asta era și ideea, domnule prefect, ca oamenii să-ți semnaleze încălcarea legii, tu să te autosesizezi și să iei măsuri în consecință, adresându-te instituțiilor abilitate.

Îi readucem aminte că prefectul, conform Codului Administrativ, articolul 252, alin.1, litera c, are "atribuţii privind verificarea legalităţii actelor administrative ale autorităţilor administraţiei publice locale și atacarea actelor administrative ale acestor

autorităţii pe care le consideră ilegale."

Totodată, conform articolului 255, alin.1, Cod Administrativ, "prefectul poate ataca actele autorităţilor prevăzute la alin. (1) pe care le consideră ilegale, în faţa instanţei

competente, în condițiile

legii contenciosului administrativ."

Pe această cale, ținem să-i transmitem prefectului că omisiunea sesizări este faptă penală și se sancționează cu închisoare de la 3 luni la 5 ani. Nu este exclus să se aleagă cu o plângere penală în acest sens.

Cum ar fi să-l vedem pe Haralambie Epure, contracandidatul lui Victor Drăgușin pentru primăria Alexandria, zice lumea, că face muncă în folosul comunității, silit de împrejurări și nu de bună voie, chiar la primăria Alexandria. Să vedem cum PNL Teleorman ajunge de la partid "atacator" la partid vasal PSD-ului.

În final, nu putem spune decât un singur lucru: Mare e umilița în țara asta, dar și noi proști că rabdăm.

1.106 afișări0 comentarii
Post: Blog2_Post
bottom of page