top of page

Oamenii ăștia sunt un dezastru. O comună a ajuns să fie distrusă de administrația locală.


Comuna Crângeni, județul Teleorman, este o "vacă de muls" pentru lucrătorii primăriei. Primarul, impreună cu angajații și consilierii, își bat joc de această comună și de cetățenii ei.

În urma unor informații furnizate pe surse, am demarat o investigație cu privire la neregulile din Crângeni și rezultatul este catastrofal.

Trecutul negru al acestei comune pare în continuare un "exemplu" de urmat pentru noul aparat administrativ, de la un primar aflat în incompatibilitate și tunul de un milion de euro dat de două angajate din primărie, la nepăsarea și dezinteresul total pentru cetățenii comunei arătat cu dispreț și superioritate de noul primar.


În 2020, a fost ales Florin-Stelian Pîrvan, în speranța că acesta va face ceva pentru comună, dar nimic nu s-a schimbat.

Deși este foarte bogat fapt pentru care am putea spune că a vrut să devină primar pentru a face ceva și pentru comunitate, departe această idee de el, după cum s-a dovedit când a pus mâna pe putere.

În primăria Crângeni s-a format un grup infracțional bine organizat și se folosește de această putere instituțională pentru a acumula și mai multă avere, în timp ce oamenii sunt din ce în ce mai săraci și tinerii pleacă unde văd cu ochii.

Nu putem compara evoluția îmbogățirii, deocamdată, pentru că, întâmplător sau nu, primarul nu și-a mai publicat declarația de avere de la alegerile din 2020, dar nici o instituție nu se autosesizează.


Cum s-a ajuns aici?

Primarul, Florin-Stelian Pîrvan, împreună cu o parte dintre consilieri, Stăvaru Alexandru, viceprimar, Ștefanoaia Leonard, Jugaru George, Marinescu Tudorel și Dinu Iulian, au societăți comerciale, unii pe numele lor, alții trecute pe numele copiiilor. Ce este și mai ciudat este faptul că aproape toți lucrătorii din primărie nu au mai depus declarațiile de avere din 2020, în special primarul și consilierii locali, adică pentru ei nu există lege.

Un alt punct comun este acela că aproape toți au foarte mult pământ, pământ pe care l-au luat în arendă de la oamenii care nu au mai avut puterea să-l muncească.

Comuna este un sat fără câini, adesea angajații primăriei nu se prezintă la program și fiecare își rezolvă problemele personale sau afacerile pe care le are. De exemplu, unii lucrători muncesc pe tarlaua primarului și viceprimarului, merg la încărcat producțiile agricole, folosindu-se, bineînțeles, de utilajele primăriei. Cum altfel poți face profit maxim, decât folosindu-te de banii statului?


Proiecte executate dezastruos și studii de fezabilitate fără rezultate.


În urma verificărilor cu privire la proiectele demarate de administrația locală a comunei Crângeni, am descoperit faptul că banii au fost irosiți pe studii de fezabilitate și lucrări neconforme.

De exemplu, au fost plătiți 1 miliard 350 de milioane lei vechi pentru un studiu de fezabilitate, în 2019, privind înființarea rețelei de alimentare și distribuție de gaze naturale, studiu care a expirat în luna iunie 2021, deci bani aruncați.



Un alt studiu de fezabilitate a fost plătit de primăria Crângeni, tot cu aproximativ aceeași sumă, pentru asfaltarea drumurilor de interes public, dar și acel studiu a expirat în luna a noua a anului 2022, deoarece studiile de fezabilitate au valabilitate doi ani, conform legii.

Așadar, totul se rezumă doar la irosirea banului public pe niște hârtii fără valoare, în final, dar cu multă greutate în conturile firmelor apropiate.



De altfel, proiectele care au fost demarate în comună, cum ar fi înființarea rețelei de alimentare cu apă, au fost executate în bătaie de joc. Oamenii nu s-au putut racorda la rețeaua de apă, deoarece la robinete curge apă murdară și este imposibil de folosit în scopuri casnice.

În imaginea de mai jos puteți vedea cum o gură de canal este înconjurată de nămol, chipurile pe acolo trece rețeaua de apă. Practic, au săpat un șanț, au aruncat niște țevi și apoi l-au acoperit, fără să fi turnat vreun strat de nisip sau beton, de jur împrejur, altfel că țevile au fost, probabil, deteriorate de alunecările de teren, pentru că pământul se mișcă.


Un alt proiect neterminat este construcția unei săli de sport, care ar trebui să fie gata în luna septembrie a acestui an, însă stadiul lucrării pare să indice că numai printr-o minune mai poate fi finalizată, iar dacă va fi, vom avea mari semne de îndoială cu privire la calitatea lucrării, asta dacă va fi vreodată terminată.


Dezastrul gunoaielor și pericolul bolilor.


Deși au fost achiziționate tomberoane, pentru ca fiecare cetățean să aibă la capăt de stradă pubele de colectare selectivă a deșeurilor, acestea nu au mai ajuns în folosul comunității. Tomberoanele au fost însușite de angajații primăriei și prietenii acestora și se află situate în dreptul proprietăților lor, în timp ce oamenii sunt nevoiți să-și strângă gunoiul în saci de rafie. Probabil că cetățenii habar nu au că au fost cumpărate acele pubele pentru folosul comunității, ei cred că angajații primăriei și-au achiziționat din bani proprii tomberoanele, ca exemplu de cetățeni responsabili.



Gunoiul este strans de câțiva angajați ai primăriei și este dus la marginea satului, însă mirosul de acolo este insuportabil, iar degradarea deșeurilor poate cauza alte probleme de sănătate. De exemplu, acum este pestă porcină în comună și târgul săptămânal se ține în fața primăriei.



Grădinița este în paragină, iar curtea, în care se află un loc de joacă pentru copii, este plină de bălării și gunoi.


O mare parte din străzi nu este iluminată, iar unul dintre drumurile de acces către un magazin alimentar este un real pericol pentru cetățeni. Pentru a ajunge la magazin, oamenii sunt nevoiți să traverseze un pod improvizat. Drumul nu este iluminat, este înconjurat de o apă verde, urât mirositoare și plină de deșeuri de toate felurile, practic, o bombă ecologică, iar pericolul este iminent.


Dar cum s-a ajuns aici?


De-a lungul timpului, oamenii au început să plece din ce în mai mulți din comună, deoarece nu aveau locuri de muncă și condiții decente. După ani de promisiuni, la fiecare scrutin de alegeri, aceștia s-au lăsat păgubași. Între timp, caracatița actualei conduceri și-a întins toate tentaculele în administrație, a preluat rând pe rând terenurile celor din sat și a ajuns să dețină monopolul, în timp ce comuna moare, nu din cauza lipsei banilor, ci din cauza risipei și a furtului din fondurile publice. Cetățenii încep să se trezească la realitate încet, încet și speră că poate va veni un primar căruia să-i pese și de ei, căci cei care sunt acum la cârma primăriei nu sunt oameni, sunt un dezastru pentru comunitate.



Dacă doriți să sprijiniți activitatea noastră, ne puteți ajuta cu o sumă modică pe contul de patreon https://www.patreon.com/globalteleorman

Banii vor fi folosiți pentru efectuarea investigațiilor și pentru a vă putea oferi informații de calitate. Suntem organizație independentă și milităm pentru informarea corectă a publicului. Un public informat corect are puterea de a schimba lucrurile în bine.

Post: Blog2_Post
bottom of page