top of page

ANIF Teleorman colcăie de colaboratori ai Securității. Nașul și finul, turnători cu salariu la stat.



  • O parte dintre securiști încă se mai înfruptă din bugetul țării, iar la Teleorman avem, deocamdată, doi foști colaboratori ai securităţii, dovediți, care încă ocupă funcții înalte.


Directorul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare Teleorman (ANIF), DAŞA IONEL, este unul dintre ei. Acesta a fost verificat din oficiu de CNSAS, iar surpriza nu a întârziat să apară. În arhivele securităţii s-au găsit note informative semnate cu nume conspirativ. A avut un dosar de reţea, iar misiunea sa era să ofere informaţii despre colegii de serviciu.

La peste 30 de ani de la ultima notă informativă semnată, Daşa Ionel regretă că şi-a pârât colegii la Securitate.

“ Da, îmi aduc aminte. Era în 1985, la cinci ani de la terminarea facultăţii. Lucram tot la Piatra, la aceeaşi instituţie. Am fost chemat de cineva şi mi s-a spus că trebuie să dau informaţii despre anumite persoane. Mi s-a comunicat că totul este pentru binele sistemului. Timp de mai mulţi ani, am povestit activitatea unor colegi, ce făceau ei, dar fără să dau informaţii care să le distrugă cariera sau viaţa de familie. Ulterior, mi-am dat seama că lucrurile ar putea scăpa de sub control. Am oferit date din ce în ce mai vagi. La câteva luni, acele persoane nu mai m-au contactat. Regret enorm ceea ce s-a întâmplat atunci. Este o povară pentru mine, chiar dacă, repet, nimeni nu a avut de suferit în urma notelor date de mine. Nici măcar un simplu avertisment”, a declarat pentru Informaţia Teleormanului directorul Daşa Ionel.

După ce a primit adeverinţa de la CNSAS, în care la conluzii se specifica negru pe alb calitatea sa de COLABORATOR al sistemului opresiv din timpul comunismului, acesta s-a adresat instanţelor de judecată. Pe 21.09.2016, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au constatat calitatea de colaborator al securităţii.


Cel de-al doilea colaborator este finul lui Dașa Ionel, Trifu Lucica. Este inspector de specialitate in cadrul ANIF Teleorman, a fost subprefect de Teleorman si Comisar Sef la Garda de Mediu Teleorman.

Acesta și-a turnat colegii si profesorii din Liceul Real-Umanist Unirea, din Turnu Magurele, în perioada 1976-1978, întocmind note informative sau relatând verbal lucrătorilor Securitatii. A semnat angajament de colaborare cu Securitatea in data de 01.11.1976 și a pârât faptul că persoanele vizate ascultau muzică la postul de radio Europa Libera și spuneau bancuri politice. Ba chiar și-a turnat și gazda la care statea, pe motivul că fiul acestuia întreținea relatii intime cu o fata, care avea o matusa in RFG, Republica Federală Germană.

Judecatorii, Carmen Ilie, Emanuel Albu, Liliana Visan si magistratul asistent Daniela Tudor, au constatat prin decizia 2552/24.05.2012 in cadrul dosarului 10193/2/2009 calitatea de colaborator al Securitatii, a lui Trifu Lucică, irevocabilă.



Ca sa ajungă funcționar public, comisar șef, și să fie numit subprefect, acest personaj sinistru, a dat declarații că nu a făcut poliție politică. Declaratii false de care a uzat.


Turnatorul Trifu Lucica, omul cu mediul al securistului Ioan Niculae de la Interagro,

vreme de 8 ani, din 2010 până în 2018, a fost omul de casa al miliardarului, și dovedit ca fost ofițer de securitate, asigurându-se că nimeni nu își bagă nasul în problemele de mediu la combinatele acestuia.

Te-ai fi asteptat ca odată angajat la ANIF Teleorman, la nașul Ionel Dașa, să întrerupă colaborarea cu fostul angajator. Da' de unde? A avut in perioada 2019-2022 nu mai putin de 4 locuri de munca concomitent, inspector de specialitate la ANIF și consilier pe probleme de mediu la firmele lui Ioan Niculae, SC DONAU CHEM SRL (Turnu Magurele), SC CHEM GAZ SRL (Slobozia), SC GA-PRO-CO SRL (Săvinești) și SC VIROMET VICTORIA SRL (Făgăraș).

În 2018 a incasat de la firmele lui Ioan Niculae circa, 54.000 lei, în 2019 circa 70.000 lei, în 2020 circa 89.000 lei, iar în 2021 circa 64.000 lei.


Cei doi, Trifu Lucică și Dașa Ionel, și-au dezvoltat o celula de oameni de încredere în cadrul Gărzii de Mediu, pe care i-au angajat de a lungul timpului. Oamenii au rămas recunoscători pentru șansa de a deveni bugetari de lux și execută orbește ordinele acestora.

Astfel, în perioada 2005-2006, și-a angajat fosta colegă de la ANIF Teleorman, Horumba Gabriela, pe post de comisar, deși doamna este pesedistă, iar în acea preioadă dânsul era membru PNL, fapt pentru care a fost uns Comisar Șef al Garzii Naționale de Mediu.


Tot din Turnu Măgurele Măgurele, este alt om de incredere al turnatorului Trifu Lucica, comisarul Simionescu Cristian, fost angajat al SC DONAU CHEM SRL, care a facut ulterior controale cu "ochii închiși", căci dacă îi deschidea îl orbea dezastrul ecologic existent.

Pentru că a fost cuminte și a înghițit tot ce i s-a servit drept "mediu nepoluat" de la combinat, nevasta acestuia, Simionescu Mădălina, a fost angajată la ANIF Teleorman, pe functia de șef birou în anul 2022, dânsa plecând de la banca Unicredit.



Așadar, putem deduce ce controale s-au facut in toti acesti ani la combinat.

Domnul Turnator Trifu a ales cine să controleze, când să controleze și ce să constate, la firma lui Niculae. Totul foarte bine, dar combinatul ne-a bagat in infrigement la Comisia Europeana, căci hârtia scrisă de comisarii de mediu nu reflecta realitatea. Adevarul pe teren, minciuna in acte.


În spatele cortinei se vorbește că, în toată această perioadă, Garda de Mediu Teleorman ar fi avut doi "Comisari Șefi informali", Trifu Lucică, consultant de mediu de la SC Donau Chem Srl, și Voicu Mariana, responsabilă cu protecția mediului la SC TEL DRUM SA. Fiecare cu stăpânul lui și bucățica lui de aparat.

Plus, de fațadă, Dana Banu, Comisar Șef, de formă, care nu stia cum să se împartă mai repede, să-i mulțumească pe cei doi.


Vom reveni cu mai multe detalii din lumea nevăzută a județului. Asta ca să înțelegeți cum funcționează sistemul și cum au făcut unii bani cu nemiluita, sărăcind concurența.


Ținem să mulțumim, pe această cale, celor care ne sprijină financiar, ajutându-ne astfel să putem continua investigațiile.

Vă invităm și pe voi să sprijiniți activitatea noastră, pentru că numai de la noi veți afla cine subminează economic acest județ.


Continutul nostru este gratuit, dar dacă doriți să sprijiniți activitatea noastră, ne puteți ajuta cu o sumă modică pe contul pe patreon https://www.patreon.com/globalteleorman

Deși aveți acces gratuit la publicația noastră, investigațiile pe care le desfășurăm necesită bani, timp și informare amănunțită.

O presă independentă depinde exclusiv de sprijinul cititorilor.

Vă mulțumim!

855 afișări0 comentarii
Post: Blog2_Post
bottom of page