top of page

Politrucii din coaliția incompetenței mai dau o lovitură populației, pe furiș!



De 1 decembrie, Ziua Națională a României, în timp ce politicienii își etalau care mai de care dragostea de țară și grija pentru popor, s-au gândit ei cum să mai stoarcă niște bani de la amărâții care plătesc peste 40% taxe și impozite.

Politrucii de la guvernare au avut geniala idee să se alinieze la o directivă Europeană, deși nu era cazul în prezent, printr-o ordonanță de urgență care vizează taxarea prosumatorilor.

Ce înseamnă asta? Cei care folosesc panouri fotovoltaice sa fie taxați. Ei sunt prosumtorii.

Nu ne așteptam la coaliția incompetenței sa ia vreo decizie sănătoasă pentru populație, dar nici ca opoziția, cu excepția USR, sa fie inexistentă. Doar circarul Geirge Simion a mai făcut "panaramă", așa cum ne-a obișnuit, mult circ pentru public, nici o soluție concretă, serioasă.

USR a fost singurul partid care a luat atitudine și a contestat ferm noua taxă adoptată.

Prosumatorii pot fi taxați în următoarele cazuri:

a) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului și efectul de stimulare a unui astfel de sprijin;

b) de la data de 1 decembrie 2026, dacă puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depășește 8% din puterea totală instalată în capacitățile de producție de energie electrică la nivel national și dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize cost-beneficiu, efectuată de ANRE printr-un proces deschis, transparent și participativ, că dispoziția prevăzută la alin. (3) lit. (b) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporționată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depășește ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obține o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum și că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acțiuni rezonabile; sau

c) dacă energia electrică din surse regenerabilă autoprodusă este produsă în instalații cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW.

Cum va afecta această ordonanță românii?

În primul rând, șmecherii din energie vor profita de această ordonanță, deoarece nu vor avea nici-un interes să producă mai multă energie, ci doar să o vândă mai scump, pentru că guvernul nu a făcut absolut nimic care să dezvolte rețeaua de energie a țării, ci doar a plafonat prețurile. Gândiți-vă câți bani încasează companiile de energie, dacă statul decontează bani publici la greu. Dacă prețurile nu ar fi plafonate, ar fi cu mult mai mari, dar asta ar forța mâna politrucilor să ia măsuri cu cap. Astfel, toți acei bani din plafonare, diferența plătită de stat, se duc în buzunarele șmecherilor, iar peste 5-10 ani vom afla că niște băieți deștepți cu afaceri în Dubai s-au îmbogăți pe spatele nostru, dar s-au prescris faptele.

În al doilea rând, această directivă va descuraja drastic oamenii să mai fie prosumatori, pentru că achiziția unor panouri care generează energie electrică sunt oricum foarte scumpe. Nimănui nu i-ar conveni să mai plătească și taxe la stat după ce a cheltuit o sumă de bani care se va acoperi ca și investiție în ani, chiar zeci de ani.

În al treilea rând, pragul de 8%, stabilit prin ordonanță, poate fi foarte repede atins în România, deoarece, conform datelor, numărul de prosumatori a crescut considerabil în ultimii ani, dar numărul centralelor electrice a scăzut.

Cu alte cuvinte, guvernul incapabil nu are altă soluție decât să tragă pe cei care muncesc, în timp ce își cumperă voturile prin vouchere și măriri de venituri cu procente mizere.

282 afișări0 comentarii
Post: Blog2_Post
bottom of page