top of page

Noi dezvăluiri în cazul licitației trucate de la Smârdioasa pentru o firmă fantomă.



Cu puțin timp în urmă, publicația Global Teleorman a dezvăluit mușamalizarea unei licitații, pusă la cale de primarul comunei Smârdioasa, George Pomojnicu.

În urma unor informații primite pe surse, am aflat, ulterior, cum a fost trucată licitația și, totodată, cum a fost creat un prejudiciu imens primăriei, peste 855.000 mii lei.

Terenul scos la licitație a fost închiriat în perioada 2016-2021, iar impozitul pe hectar, plătit anual, era de 1700 lei.

Suma pe care chiriașul a plătit-o pentru cele 163 de hectare este de 1.385.500 lei, aproximativ 277.000 mii euro, o sumă considerabilă pentru bugetul local.

Licitația la care a participat chiriașul a fost una corectă și a fost câștigată în urma celei mai bune oferte.

Astfel, după expirarea contractului de închiriere, primăria Smârdioasa a refuzat să mai prelungească contractul și, totodată, a modificat și condițiile de închiriere a terenului, cu dedicație, pentru ca fostul chiriaș să nu se mai poată încadra.

Pe lângă faptul că licitația a fost organizată cu "dedicație", primarul a dispus și reevaluarea trenului, sau mai bine zis subevaluarea, deoarece hectarul de teren a fost evaluat la 677 lei. Practic, primăria a considerat că are suficienți bani la bugetul local și nu mai avea nevoie de banii fostei societăți comerciale, care a propus continuarea contractului la aceeași sumă, 1700 lei/ha/an.

Cum a fost trucată licitația sub ochii DNA?

La primul anunț de scoatere la licitație a terenului, fostul chiriaș a depus contestație, dar și plângere la DNA, în urma neregulilor sesizate, iar licitația a fost anulată, dar, din păcate, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au clasat dosarul, pe motiv că fapta nu s-a produs.

Imediat după acea clasare, după ce i-a trecut glonțul pe la ureche lui Pomojnicu, primăria Smârdioasa a organizat din nou licitația, cu termen pentru lămurirea neclarităților până la data de 06.04.2022, urmând ca la 14.04.2022 societățile participante la licitație să depună dosarele.

Toți urmau să piardă licitația, deoarece la data de 07.04.2022 primarul și consilierii locali s-au întrunit într-o ședință extraordinară, mai mult "ordinară" decât extraordinară, și au modificat regulamentul și condițiile de participare.

Fosta societate comercială, care a avut terenul închiriat, nu a mai putut participa, deoarece terenul a fost scos la licitație pentru crescătorii de animale, iar aceasta se ocupa cu agricultura.

Astfel, la licitație s-au prezentat 4 persoane fizice, crescători de animale, conform noilor condiții, dar și numitul Dan Alexandru Nistor, 100% asociat al societății AGRONIS DARLUC SRL, împreună cu administratorul acestei societăți.

Bineînțeles că ceilalți ofertanți au fost descalificați, deoarece nu s-au mai încadrat în condițiile impuse ilegal de primărie, pentru că Pomojnicu a avut grijă să modifice "regulile jocului", imediat după termenul de informare privind condițiile de participare. Astfel, la licitație a rămas, ca ofertant incontestabil, AGRONIS DARLUC SRL, care a oferit suma incredibilă de aproximativ 670 lei/ha pe an, o sumă aproape de trei ori mai mică față de cât plătea fosta societate.

Singurul avantaj al firmei "câștigătoare", AGRONIS DARLUC SRL, a fost codul CAEN, deoarece figurează ca și "crescător de animale", condiție solicitată de primărie.

În urma unor investigații, am constat faptul că firma "fantomă", în afara codului CAEN, nu are nicio legătură cu domeniul crescătorilor de animale.

AGRONIS DARLUC SRL nu are în trecut, în situațiile financiare, cifra de afaceri, stocurile de animale (din care să reiasă că a vândut) și nici angajații care să aibă grijă de animale.

Totodată, utilajele firmei AGRONIS DARLUC SRL erau amplasate în dreptul terenului încă dinaintea anunțării câștigătorului, iar a doua zi după câștigarea licitației s-a și apucat de treabă, fără să mai aștepte și soluționarea contestațiilor, semn că dacă ești "șmecher" și ai pile nu pierzi niciodată în viață, legea e doar pentru cei care muncesc și banii pentru cei care fură.

Așadar, totul este cât se poate de clar.

Primarul și consilierii locali au comis infracțiunea de abuz în serviciu, fără urmă de îndoială.

Din cauza acestui jaf din bani publici, deoarece primarul a ales să aducă un prejudiciu bugetului local, prin acordarea cu dedicație a terenului, primăria Smârdioasa va fi prejudiciată cu 827.000 mii lei, bani care ar fi putut fi investiți în dezvoltare.

Așadar, așteptăm cu nerăbdare soluționarea infracțiunilor de către procurorii anticorupție și suntem curioși dacă își vor face treaba, pe măsura salariilor și pensiilor speciale de care beneficiază, sau vor pune batista pe țambal.

Măcar să știe oamenii dacă pot avea încredere în justiție. Atunci când se pierde încrederea în instituțiile statului, apare o situație periculoasă, aceea de a-și face singuri dreptate, așa cum știu ei.

Urmează o anchetă privind incendiile ilegale din comuna Smârdioasa.


Urmăriți-ne pe site-ul www.globalteleorman.com și pe

Pagina de Facebook Global Teleorman. Fiecare apreciere pe pagina de Facebook ne ajută să fim mai vizibili, mai influenți asupra opiniei publice și putem forța mâna autorităților să ia atitudine.

Noi suntem singura publicație care spune adevărul din spatele prezentării publice. Noi dezvăluim lucruri care nu s-au spus niciodată despre cei care vă cer voturile și vă mint în față că vor să facă ceva pentru bunăstarea voastră.

Informația declanșează reacția!

939 afișări0 comentarii
Post: Blog2_Post
bottom of page