top of page

Ghidul Alegătorului. Răspunsul la întrebarea: Eu cu cine votez?



La fiecare 4-5 ani vine momentul când trebuie să alegem oamenii care ne vor influența viețile, dar de fiecare dată s-a dovedit că alegerile noastre ne-au făcut mai mult rău decât bine.

Fără supărare, dar o mare parte din vină o avem cu toții, pentru că nu ne interesează suficient. Majoritatea oamenilor susțin că toți sunt la fel ca ceilalți dinaintea lor și că nu ai cu cine să votezi, dar oare este așa?

Publicația Global Teleorman vă propune un set de indicații despre cum puteți face alegeri în avantajul vostru și la ce să fiți atenți.


Partea I: Alegerile Locale și Europarlamentare.

Pe data de 09.06.2024 vor avea loc alegerile locale și europarlamentare

Aceste alegeri sunt foarte importante, deoarece ele vor da mai departe tonul alegerilor parlamentare și prezidențiale, acele alegeri care vă afectează viața cel mai mult.


Alegerile Locale: Cum alegi primarul, consilierii locali, Președintele Consiliului Județean și consilierii județeni?


Aspectele de care trebuie să ții cont atunci când vrei să alegi un primar sunt:


- Ce fel de om este?

Toți cei care candidează pentru funcția de primar sunt dintre voi, din comunitățile voastre. Așadar, ar trebui să știți dacă este un om bine intenționat, dacă este harnic, responsabil și dacă este un om truditor.


- Ce realizări a avut în plan personal și profesional?

Majoritatea primarilor sunt agramați și sunt lipsiți de viziune. Trebuie să vă alegeți un om care a făcut ceva cu viața lui și care dă dovadă de implicare, care este dornic să vă afle problemele atât pe termen scurt, dar și pe termen lung și vrea să vi le rezolve.


- Cine sunt oamenii care-l susțin?

Fiți foarte atenți la cei care sunt alături de primar și care-l sprijină în campania electorală. Acei oameni sunt tot dintre voi și este foarte important să-i cunoașteți, pentru că, o parte dintre ei, vor face parte din consiliul local. Bănuim că vreți consilieri locali care vor să facă ceva pentru voi, nu pentru interesele lor.

Chiar dacă cel care candidează nu este cunoscut, încercați să-l cunoașteți și să stați de vorbă cu el. Iar dacă vă place ce fel de om este, îndrumați-i și pe ceilalți să-l întâlnească.

- Mergeți la cel care candidează, cu excepția primarului în funcție, și transmiteți-i problemele voastre pe termen scurt, mediu și lung.

Nu vă rezumați doar la ceea ce vă promit ei. De exemplu, pe termen scurt, îi puteți solicita ca primarul să planteze mai mulți pomi, să curețe comuna de buruieni, gunoaie și să pună camere video performante, care să-i identifice pe cei ce nu întrețin curățenia.

Pe termen mediu, îi puteți solicita viitorului primar să vă facă trotuare, ca să nu mai mergeți pe marginea drumului, să vă pietruiască străzile, ca să nu mai mergeți prin noroaie, să vă amenajeze piețe locale, unde să vă puteți vinde produsele.

Pe termen lung, să vă pună la punct sistemul de apă și canalizare și să fie responsabil la supravegherea lucrărilor, să vă asfalteze străzile și să implementeze proiecte în folosul comunității. De exemplu, să încurajeze oamenii să se implice în activități comunitare, oferindu-vă deduceri de la anumite taxe și impozite.

Acestea sunt doar câteva exemple, ca să vă faceți o idee. Voi știți cel mai bine care sunt nevoile voastre.


- Dacă vă place de un candidat, implicați-vă!

De multe ori, un candidat bine intenționat s-ar putea să nu aibă suficienți oameni de partea lui, care să-l susțină. Dacă ați căzut de acord cu privire la nevoile și solicitările dumneavoastră, alăturați-vă și mergeți alături de el pentru a-l susține. Trebuie să înțelegeți că dacă nu vă implicați, nu meritați binele pe care vi-l doriți. Degeaba vreți o viață mai bună, dacă nu sunteți dispuși să depuneți minimul efort. Altă soluție nu există, vă garantăm asta.


Cum alegi consilierii locali?

Foarte mulți oameni habar nu au despre importanța consilierilor locali.

Au atribuții de a propune proiecte și de a desfășura coordonarea diferitelor activități, votează proiecte care vă influențează viața.

Ca și în cazul primarului, trebuie să fiți atenți la aceleași aspecte. Adesea, dacă oamenii nu se implică alături de cel care vrea să fie primar, i se alătură o mână de oameni ale căror interese, în schimbul susținerii, sunt cele personale, nu cele ale comunității. Mergeți și interesați-vă despre acei oameni și solicitați-i celui care vine să vă ceară voturile să vă pună la dispoziție lista de consilieri. Dacă nu sunteți de acord cu anumiți consilieri, propuneți un înlocuitor.

Cel mai important este să vă implicați, oameni buni. Știm că toți aveți probleme, griji și multă treabă, dar dacă nu sunteți dispuși ca măcar odată la 4 ani să vă dați silința, atunci, iertați-ne pe noi că vă spunem asta, nu meritați mai mult decât ceea ce aveți acum, chiar nu meritați. Când veți înțelege că trebuie să luptați împreună pentru intetesele voastre, printr-un om pe care voi l-ați ales să vă reprezinte, atunci o veți duce mai bine. Vă garantăm!


Pentru cele două categorii, primar și consilieri locali, vă sfătuim să nu țineți cont de culoarea politică, pentru că nu prea contează. Voi alegeți omul. Dacă omul este bun, va căuta să se ducă spre partidul care-i va oferi sprijin în dezvoltarea comunității care l-a ales.

Noi nu suntem împotriva traseismului politic și nici voi nu ar trebui să fiți, atât timp cât trecerea la un alt partid se face pentru ca oamenii din acea comunitate să o ducă mai bine. Noi suntem împotriva traseismului generat din dorința de a rămâne în funcție, pentru interesele personale.


Cum alegi Președintele Consiliului Județean și consilierii județeni?


Președintele Consiliului Județean are un rol foarte important, deoarece el are pe mână bugetul județului și alocă banii în funcție nevoile oamenilor.

Aspecte la care trebuie să fiți atenți, atunci când alegeți președintele CJ:

- Ce fel de om este și ce realizări a avut în plan personal. Este un om harnic, care a facut mai mult în viață decât politică? Acest aspect este foarte important. De exemplu, gândiți-vă la Adrian Gâdea, actualul președinte CJ. Ce a făcut înainte de a fi politician? Câte guri a hrănit? Câți oameni a ajutat? Ce a făcut pentru comunitatea din care provine? Vă spunem noi, NIMIC. Cum puteți avea pretenția ca un om care a fost toată viața lui la stat și a trăit din banii oamenilor, să vină cu măsuri benefice pentru oameni? El nu are capacitatea de a înțelege nevoile oamenilor și responsabilitatea distribuirii banilor. El nu are habar ce înseamnă să dai salarii din munca ta și să hrănești la rândul tău alte familii. Nu are capacitatea de a fi perseverent, ca și cum pâinea lui ar depinde de asta, pentru că el este plătit din bani publici, bani nemunciți de el, și nu poate înțelege prin ce trec alții care încearcă să pună o pâine pe masă, atât lor cât și altora, din propria lor muncă.

Tot ce face un președinte de CJ, care nu este capabil să simtă nevoile oamenilor, este să distribuie banii către primarii care-i aduc mai multe voturi. Așa își consolidează puterea și influența, pentru că el nu este capabil să facă altceva în viață. Drept urmare, alegeți oameni care au făcut ceva în viața lor și care au muncit pentru ceea ce au, nu oameni care au fost promovați politic, să servească interesele partidului. Bineînțeles că fiecare om politic va trage cu partidul din care face parte, dar e important ca acel om să meargă în fața partidului și să vină cu oferta pe masă. Omul care este capabil și are putere de negociere, va ști să obțină lucruri pentru oameni. Cel care nu este capabil va sta cu capul plecat și va asculta ordinele, pentru că va fi înlocuit foarte ușor. Partidele vor întotdeauna voturi, iar un om care știe cum să negocieze pentru voturi în favoarea oamenilor este un om care merită votat.

Așadar, voi sunteți cei care veți alege cine va fi noul președinte CJ. Dacă v-a mers bine până acum, acordați continuitate. Dacă nu v-a mers bine, votați altul. Poate că nici celălalt nu va fi mai bun, sau poate că va fi cel mai bun președinte de CJ pe care l-a avut județul Teleorman. Dacă nu aveți curajul să faceți o schimbare, atunci de ce credeți că meritați mai mult?

Așadar, alegeți oameni noi, oameni care vor să schimbe ceva. Indiferent că vor face asta, sau vor devedi contrariul, nu aveți nimic de pierdut, pentru că până acum totul a mers numai în jos, deci nu se va schimba nimic din punctul acesta de vedere. Dar există posibilitatea ca ei să aducă o schimbare în bine și să schimbe situația județului.

La fel ca și în cazul primarilor, alăturați-vă echipelor politice în care credeți și ajutați-i să ajungă la putere, pentru că fără voi, cei care sunteți nemulțumiți de actualii politicieni, nici ei nu vor reuși să poată avea putere de convingere. Vă garantăm că, dacă vă veți implica în campania electorală, veți schimba conducerea indiferent de cât de bine își are tentaculele răspândite. Veți schimba decizia de vot inclusiv a celor care votau aceiași incompetenți. Spiritul de a vă uni pentru un scop comun va da curaj și altor oameni să participe la schimbare.


Cum alegi consilierii județeni?

La fel ca și în cazul președintelui CJ, consilierii județeni au puterea de a vota proiecte care vor influența tot județul și fără votul majorității bugetul județului nu este aprobat. Așadar, aveți mare grijă cine vor fi cei care vor candida pe listele consiliului județean, pentru că foarte mulți sunt trecuți pe liste doar pentru interesul personal. Luați exemplul lui Florică Mara, care a obținut nenumărate contracte cu statul, doar ca să-și vândă votul în favoarea PSD. Ce a făcut Mara pentru acest județ, în afară de a turna asfalt de proastă calitate și a se umple de bani?


Alegerile europarlamentare.

Aceste alegeri sunt la fel de importante ca cele interne. Fiți foarte atenți cine sunt cei care candidează și care sunt viziunile lor. În caz că nu știați, atunci când vine câte o normă sau regulament, ce trebuiesc puse în aplicare de România, că așa a decis UE, aflați că cei pe care voi i-ați votat au decis asta. La nivelul UE se votează orice măsură care are efect asupra tuturor țărilor europene, iar cei pe care voi îi alegeți să vă reprezinte vor acționa ca atare. Așa că nu mai dați cu ștampilele fără să știți care este viziunea acelor oameni despre lume, că apoi vă mirați de ce vă obligă UE să vă conformați unor măsuri care nu sunt compatibile cu viața pe care voi o trăiți. Aveți mare grijă pe cine trimiteți acolo, pentru că de acei oameni depinde modul în care veți fi nevoiți să vă conformați, fie că vă place sau nu.


Noi vom încerca să vă prezentăm candidații din județul Teleorman, atât cât ne vor permite timpul și resursele. Vă vom prezenta cine sunt candidații pentru Consiliul Județean, dar și pe cei care candidează la nivel local, urban și rural.

Suntem conștienți că nu vom reuși să acoperim tot județul, dar este foarte important să vă faceți o idee, să luați atitudine și să vă implicați atât cât puteți.

Din punctul nostru de vedere, nimeni nu merită mai mult, dacă nu este dispus să depună efortul necesar.

Vreți să o schimbare și v-ați săturat de nedreptăți? Implicați-vă!

Vreți să vă chinuiți în continuare și să fiți umiliți de cei care abuzează de putere și sunt protejați? Atunci, rămâneți nepăsători și căutați scuze, că toți sunt la fel sau că nu aveți cu cine să votați, dar nu vă mai plângeți că nu se schimbă nimic, pentru că nu ați depus un minim de efort în acest sens.

În concluzie, dacă ați parcurs toate aspectele evidențiate de noi, ar trebui să aflați răspunsul la întrebarea: Eu cu cine votez?


Nu știm câți vor citi acest articol, pentru că este nevoie de răbdare și multora le lipsește, din păcate, dar dacă l-ai citit, noi îți mulțumim și sperăm că îți va fi folositor.

358 afișări0 comentarii
Post: Blog2_Post
bottom of page