top of page

Coșmarul pe care un român din București îl trăiește. Cum controlează OMV-PETROM statul Român.


Coșmarul pe care un român din București îl trăiește de ani de zile. Familia acestuia stă pe o bombă cu ceas.


Un român din București, sectorul 5, trăiește coșmarul vieții sale, din cauza companiei austriece OMV-PETROM.

Pe strada Antiaeriană, nr. 2A, la intersecția cu Drumul Sării și Calea 13 Septembrie, o benzinărie PETROM încalcă legea cu acordul tacit al autorităților.

Lângă benzinărie locuiește un român, Petru Mihai Danciu,  ale cărui libertăți fundamentale sunt încălcate flagrant, pe lângă pericolul la care este expusă familia acestuia.

Petru se judecă în instanță de zece ani, cu benzinăria PETROM, deținută de firma austriacă OMV-PETROM.

Din dovezile și informațiile prezentate, se pare că administratorii benzinăriei au ocupat în mod ilegal mult mai mult spațiu, deoarece, în documente, aceștia ar fi trebuit să ocupe aproximativ 439mp, dar, în realitate, benzinăria se întinde pe aproximativ  2000mp, din care 60 mp sunt ocupați pe proprietatea privată a lui Danciu Petru.

Așadar, ocupă ilegal o parte din proprietatea privată a unui cetățean român , aceasta fiind doar una dintre numeroasele probleme.



Familia Danciu se află lângă o "bombă cu ceas".



Familia Danciu este în pericol pentru că rezervoarele de combustibil sunt amplasate sub pământ, pe proprietatea anexată ilegal, chiar sub curtea acestuia.

De fiecare dată când se efectuează alimentarea rezervoarelor, Petru Danciu este obligat să stea în interiorul casei, la fel și copii acestuia. Nu mai vorbim de faptul că nu poate face un grătar și nu poate fuma în propria curte, din cauza faptului că poate sări în aer oricând. Cantitatea de combustibil este imensă, deoarece benzinăria are cinci rezervoare a câte nouă tone de combustibil, fiecare. În cazul unui accident, s-ar produce o mare tragedie, dacă stăm să ne gândim la cantitatea de combustibil de sub proprietatea lui Petru.



"Pasarea" responsabilității de la o instituție la alta.


În dosarul aflat în instanță, compania OMV-PETROM susține că rezervoarele sunt poziționate în partea opusă imobilului reclamantului, spre strada Antiaeriană, însă schița construcției indică foarte clar că rezervoarele sunt amplasate fix lângă curtea reclamantului, extinzându-se subteran sub curtea acestuia.

Canalizările benzinăriei au ieșire către casa acestuia și adesea se  înfundă, pentru că nu au pantă de scurgere. Mirosul generat de canalizările benzinăriei este de nesuportat, iar Petru Danciu se vede obligat să suporte acest miros.

Când reclamantul a sesizat aceste aspecte celor de la benzinărie, aceștia l-au îndrumat să se adreseze societății APA NOVA, cu privire la canalizările înfundate, însă APA NOVA i-a răspuns că nu este de competența lor, deoarece este proprietate privată. Practic, responsabilitatea este pasata de la o instituție la alta și nimeni nu poate da un răspuns concret.

Cu toate aceste pedici, Petru nu s-a oprit și a continuat să facă sesizări către Garda de Mediu. Mirosul de combustibil era prezent peste tot în casa acestuia, cât și în curte. Tot spațiul privat al acestuia este acaparat de noxele emanate de benzinărie. La momentul sesizări, un comisar de mediu a garantat că stația va fi închisă, deoarece încalcă standardele legale, dar aceea avea să fie prima și ultima conversație, pentru că respectivul comisar nu a mai răspuns la telefon și nici răspunsul Gărzii de Mediu nu a mai apărut.

Pe lângă ilegalitatea privind noxele emanate, benzinăria PETROM nu are autorizație ISU.

Reclamantul nu s-a lăsat și a încercat să lupte pentru propriul să drept la proprietate privată, garantat prin Constituție, deocamdată.



Judecători amenințați, teama de a aplica legea și legături la cel mai înalt nivel.



La fața locului s-au deplasat doi judecători, primul judecător din dosar a constatat că OMV-PETROM s-a extins ilegal, dar un reprezentant al OMV-PETROM a reacționat imediat și i-a spus judecătorului respectiv că nu va apuca să dea vreo soluție, pentru că va fi "schimbat", iar dosarul va fi soluționat de un alt coleg.

Coincidență sau nu, câteva termene mai târziu, cazul a fost preluat de un alt judecător.

În momentul în care reclamantul a solicitat o expertiză privind evaluarea cantității de noxe emanate, judecătorul a propus 5 firme pentru expertiză, însă nici măcar una dintre acestea nu și-a arătat disponibilitatea de a efectua examinările. Motivarea este simplă, firmele de evaluare a noxelor au foarte multe contracte cu benzinării și fabrici de vopseluri sau alte materiale poluante, iar reprezentanții acestora știu exact că, dacă ar face expertizele, noxele ar fi depășit cu mult cadrul legal, iar ei ar fi riscat să piardă contractele de verificare. Fapt pentru care nicio firmă nu dorește să examineze firma austriacă.

Cu alte cuvinte, aceste firme de expertiză și evaluare a noxelor sunt doar niște entități care confirmă că o societate respectă standardele legale, indiferent dacă realitatea este cu totul alta. Important este ca pe hârtie să fie legal.

Petru Danciu, totuși, nu s-a lăsat intimidat și s-a adresat inclusiv Primăriei Sector 5, însă, neoficial, i s-a transmis că nu se pot atinge de ei, deoarece sunt sponsori principali în diferite campanii.



Recunoașterea extinderii ilegale și propunerea unei oferte mediocre.


La un moment dat, obosit și nedreptățit de toată această grupare formată din corporație-statul român, reclamantului i s-a propus să accepte o sumă de bani, sub forma unui contract de închiriere a terenului ocupat. Un expert în construcții, din partea OMV-PETROM, a venit cu propunerea de închiriere de 1 euro/mp, o ofertă făcută în bătaie de joc. Evaluatorul terenului a luat ca punct de referință prețul de închiriere/mp dintr-o comună aflată la 50 km de București, nicidecum un imobil/teren din apropierea reclamantului.

Valoarea reală a metrului pătrat în zona respectivă este de minim 25 euro/mp, nicidecum 1 euro.

Aici există și o contradicție, deoarece, până la momentul negocierii, austriecii susțineau că nu încalcă absolut nicio lege, ba chiar l-au acuzat pe cel cu care se aflau in litigiu de faptul că el ar fi cel extins ilegal peste proprietatea lor.

Dacă austriecii au susținut multă vreme că sunt legal amplasați și construcția este extinsă tot legal, de ce ar vrea să plătească chirie pe un teren care este deja al lor? Raspunsul este simplu și logic: pentru că s-au extins ilegal.



Manifestarea puterii de către o corporație străină, neputința din unui stat corupt și tăcerea presei controlate.


Petru Danciu nu poate înțelege de ce instituțiile responsabile cu respectarea legii se tem atât de tare să își exercite atribuțiile, când vine vorba de grupul austriac OMV-PETROM.

Nici măcar presa nu are curajul să se atingă de acest grup, OMV-PETROM. Danciu susține că, de-a lungul anilor, a apelat la diverse televiziuni, toți au părut interesați la început, apoi au invocat diferite motive pentru a renunța la investigațiile jurnalistice.

Este evident că această rețea, OMV-PETROM, este protejată la un nivel foarte înalt, cu știința celor care, în spațiul public, țin demagogii despre cum iau ei măsuri împotriva austriecilor, dar în spatele cortinei își iau partea și le protejează interesele.

Inclusiv în sălile de judecată, juriștii și avocații vorbesc peste judecător și se exprimă agresiv, iar judecător stă cu capul în jos. Chiar așa de rău am ajuns, să fim executați cu dreptatea în mână, în propria țară, de niște străini care nu vor să plătească taxe pe teritoriul țării și își exportă profiturile în afara ei? Ei bine, DA.

Lupta pe care o duce Danciu Petru este una extrem de grea, deoarece compania OMV-PETROM are o armată de avocați și resurse nelimitate să se judece ani grei.

Familia acestuia este în pericol și este doar o chestiune de timp până când un incident regretabil se va produce.

Cine va răspunde atunci și cine va face dreptate pentru Danciu Petru?

Întrebarea este retorică, dar răspunsul este evident. Avem cunoștință despre incidentul Colectiv și ne putem face o idee cam cine va fi vinovat și câți vor suferi în urma unei tragedii. Poate chiar mai puțini vor fi trași la răspundere, având în vedere că ne scufundăm în corupție și sistemul de justiție a fost transformat în mașinărie de dosare a persoanelor incomode intereselor puterii.


Vezi video integral:


4.021 afișări0 comentarii
Post: Blog2_Post
bottom of page